De gewichtsconsulente

Graag stel ik me even aan je voor! Ik ben Annouschka van Leersum, gediplomeerd gewichtsconsulente en ervaringsdeskundige. 

Ik ben werkzaam als manager binnen een behandelcentrum voor mensen met een licht verstandelijke beperking en psychische en/of psychiatrische problematiek. Daarnaast ben ik sinds 2017 de trotse eigenaar van Gezond Gewicht advies en begeleiding, een praktijk voor voedingsadvies en gewichtsbeheersing. 

De passie voor het oprichten van mijn praktijk komt voort uit mijn jarenlange interesse voor gewichtsproblematiek. Al vanaf jongs af aan heb ik zelf geworsteld met mijn gewicht. Ik heb diverse diëten gevolgd, soms ook met succes. Helaas was er steeds dat terugkerende probleem: het succes was slechts tijdelijk. Zodra ik tevreden was met mijn gewicht en weer "normaal" ging eten, kwam ik van lieverlee weer aan tot ik me voor de zoveelste keer realiseerde dat ik toch weer flink was aangekomen en weer opnieuw kon beginnen.

Een aantal jaren geleden kwam ik in aanraking met de cursus gewichtsconsulente. Er ging een wereld voor mij open! Wat heb ik mezelf al die jaren toch aangedaan, maar vooral ook tekort gedaan met al die ongezonde diëten!

Door de nieuwe inzichten die ik kreeg door de cursus ben ik gaandeweg mijn eigen eetgewoonten gaan analyseren en bijstellen. Al snel merkte ik dat ik meer energie kreeg waardoor ik ook meer zin had om te bewegen. Ik begon mij steeds fitter te voelen, waardoor het gezond eten en bewegen extra werden gestimuleerd. Omdat ik mezelf had belooft nooit meer te hoeven wegen had ik eerst niet door dat ik me niet alleen beter ging voelen, maar dat ik ook afviel. Van lieverlee werden mijn kleren te groot en was plots daar het moment dat ik weer in m'n oude broeken paste! Ik realiseerde me dat ik niet het gevoel had gehad op dieet te zijn! Geen gevoel van beperkingen, maar juist een verrijkt gevoel met hervonden energie, waarbij afvallen meer voelde als een bijkomstig gevolg van mijn veranderde leefstijl dan als een doel op zich!

Vanaf dat moment ben ik vastberaden om anderen te helpen dit ook te ervaren. Ik zie heel veel mensen om mij heen dezelfde strijd leveren met overgewicht als ik jaren heb geleverd en in dezelfde valkuilen stappen als waar ik uiteindelijk uit ben geklommen. Niet zelden is snel resultaat, waarbij resultaat staat voor gewichtsafname, het voornaamste doel van mensen die willen afvallen. Hierdoor wordt dikwijls gekozen voor extreme maatregelen als dieetvormen met extreem weinig calorieën (crashen), of dieetvormen waarbij bepaalde voedingsstoffen zoveel mogelijk worden uitgebannen (bv een koolhydraat arm dieet). Ook op het gebied van bewegen gebeurt het regelmatig dat een inactieve leefstijl wordt ingeruild voor een zwaar intensief bewegingsprogramma. Jojoën als gevolg is helaas het enige blijvende resultaat voor alle moeite.

Ik wil graag mensen helpen om een gezond gewicht te bereiken en te behouden op een gezonde manier waarbij niet eenzijdig naar het getal op de weegschaal wordt gekeken maar waarbij een gezonde leefstijl centraal staat! 

 

Groetjes,

 Annouschka van Leersum